Quickscan MKB-Nederland: ‘Enorme gevolgen btw-verhoging’

MKB-Nederland wil dat het mkb wordt gecompenseerd voor de eenzijdige verhoging van het lage btw-tarief. Uit een quickscan van de ondernemersorganisatie, in samenwerking met betrokken branches, blijkt dat de gevolgen van de maatregel groot zijn: 30 miljoen euro omzetverlies in de kappersbranche, bijna 6 miljoen bij de podiumkunsten, 40 miljoen bij uitgeverijen en 24 miljoen bij de bloemisten. In de grensregio’s zijn de negatieve effecten nog sterker.

Dit staat in het pamflet dat directeur Leendert-Jan Visser van MKB-Nederland vanochtend samen met vijf ondernemers heeft overhandigd aan staatssecretaris Menno Snel (Financiën). ‘Het liefst gaat deze maatregel volledig van tafel.’ Ondernemers maken zich grote zorgen over de verhoging van het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent volgend jaar, aldus Visser. ‘Omzetverlies, banenverlies, zelfs het voortbestaan van bedrijven komt in gevaar, zo blijkt uit diverse onderzoeken van brancheorganisaties. De resultaten zijn exemplarisch voor alle sectoren die door de btw-verhoging worden getroffen. Voor bedrijven in de grensregio’s loopt de omzetdaling zelfs op tot 5 á 6 procent.’

In opdracht van MKB-Nederland heeft Panteia de effecten van de btw-verhoging voor drie productgroepen in de grensstreken berekend. De dagrecreatie krijgt een omzetdaling van ruim 450 miljoen euro voor de kiezen, voor brood en gebak is dat 38 miljoen en voor bloemen en planten 23 miljoen. Visser: ‘Dat zijn enorme bedragen. En we hebben het dan over sectoren die nu net weer wat vlees op de botten krijgen.’

Slechte timing

MKB-Nederland en de betrokken branches vinden dat de btw-verhoging van tafel moet. Het kabinet heeft tot de maatregel besloten zonder ook maar enig zicht te hebben op de effecten. Mocht de verhoging doorgaan, dan moet het midden- en kleinbedrijf tenminste worden ondersteund met een pakket maatregelen die de pijn kunnen verzachten. De ondernemersorganisatie wil onder meer dat de lastenverlichting in de inkomstenbelasting naar voren wordt gehaald. Verder moet de btw-verhoging naar achteren worden geschoven, naar de jaren dat er echt lastenverlichting voor consumenten is. ‘Eerst het zuur voor het mkb en pas daarna koopkrachtverbetering voor de consument – dat is slechte timing’, vindt Visser.

Verder is een rechtvaardig overgangsregime nodig zodat ondernemers niet met grote administratieve problemen worden opgezadeld. Ook moet dat regime voorkomen dat consumenten die bijvoorbeeld nu al een kaartje hebben gekocht voor een concert in 2019, straks met een extra btw-betaling worden geconfronteerd. Tot slot kan het kabinet mkb-ondernemers steunen door de verhoging van het box 2 tarief te schrappen en de werkkostenregeling te verbeteren, aldus MKB-Nederland.

Zwarte circuit

Karretje met producten die 3 procent duurder worden

Brancheorganisaties zoals ANKO (kappers), VBW (bloemisten), de Federatie Cultuur (podiumkunsten en musea), de Mediafederatie (uitgeverijen) en NL Actief (fitnesscentra) hebben zelf onderzoek laten doen naar de gevolgen van een btw-verhoging voor hun leden. Naast de negatieve impact op omzet en werk­gelegenheid zijn er ook andere effecten te zien. Zo vreest de kappersbranche dat een aantal kappers thuis of ambulant gaat werken, en dat er een verschuiving ontstaat naar het zwarte circuit. Het aantal stage- en leerwerkplaatsen zal daardoor dalen en dat is slecht voor het kappersambacht. De fitnessbranche wijst erop dat de btw-verhoging indruist tegen het gezondheidsbeleid van het kabinet. De perspectieven voor de kleinere fitnesscentra zouden zorgwekkend zijn. De uitgeversbranche vreest voor verschraling van het aanbod.

Door | 11-06-2018 | Regionaal Nieuws | 0 reacties
Deel dit verhaal, kies je platform!
Share

Over de schrijver:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *