Verkiezingen 2023: Ondernemers ontevreden over betrouwbaarheid politiek

Visie, duidelijkheid en minder knellende regels. Dat willen ondernemers van een nieuw kabinet, zo blijkt uit de Forum verkiezingsenquête. Die wens blijkt ook gevolgen te hebben voor hun stemgedrag. En wie zien ze eigenlijk het liefst als premier?

‘Waar gaan we nou heen met dit land?’ ‘Ik mis de langetermijnstrategie.’ ‘Ons grootste probleem is: een regering die voortdurend spelregels verandert.’ ‘We weten als bedrijfsleven gewoon niet waar we aan toe zijn.’ Als ondernemers zich ergens zorgen over maken op dit moment dan is het over de betrouwbaarheid en stabiliteit van de politiek. Dat blijkt uit de Forum verkiezingsenquête waaraan afgelopen maand 1.346 ondernemers meededen. Maar liefst 76 procent van de deelnemers is ontevreden over de betrouwbaarheid en stabiliteit van politiek en bestuur.

 

Stabiliteit

Als ondernemers iets nodig hebben, dan is het juist dat: stabiliteit. Zowel politiek als economisch. Zeker nu ze voor grote investeringen staan bijvoorbeeld in de verduurzaming van hun bedrijf. Of die stabiliteit er gaat komen na de verkiezingen van 22 november moet nog blijken.

Het goede nieuws is dat het met het bedrijf van de meeste ondernemers op dit moment in elk geval nog goed gaat, zegt 62 procent van de deelnemers aan de enquête. Over de toekomst zijn ze alleen een stuk minder optimistisch. Bijna tweederde van de ondernemers is onzeker, somber of zelfs heel somber over de economische vooruitzichten. Dat geldt vooral ondernemers in de groothandel, de bouw, de detailhandel, de horeca, de maakindustrie en het transport. Voor een deel zal dat ook te maken hebben met de internationale (politieke) spanningen in de wereld. 58 procent van de deelnemers maakt zich zorgen over de gevolgen daarvan voor haar of zijn bedrijf. We hebben het afgelopen jaar (en nog steeds) allemaal gemerkt wat de effecten daarvan zijn.

 

Lees de rest van het artikel hier!

Door | 07-11-2023 | Regionaal Nieuws | 0 reacties
Deel dit verhaal, kies je platform!
Share

Over de schrijver:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *