Nieuwsbrief #4: Veilig Zakelijk Internetten

Beste Ondernemer,

Alleen met een combinatie van technologische oplossingen en het creëren van bewustzijn bij medewerkers kunt u uw bedrijfsinformatie optimaal beschermen. Uw eigen medewerkers zijn nog steeds de belangrijkste risicofactor als het om cybercriminaliteit gaat. Cybercriminelen worden steeds professioneler. Ze hebben steeds meer technische mogelijkheden, mankracht en financiële middelen tot hun beschikking om een aanval uit te voeren.

Hoewel het grootste deel van de werknemers uit het mkb van zichzelf denkt dat ze malafide mailtjes direct herkennen, blijkt in de praktijk dat cybercriminelen steeds betere mails versturen die niet van echte te onderscheiden zijn. Inmiddels weten veel medewerkers dat ze niet zomaar op een link moeten klikken of een bijgevoegd plaatje moeten openen. Maar zodra de mail afkomstig lijkt van bijvoorbeeld uzelf en een werkgerelateerd document zoals een Wordbestand of Powerpointpresentatie bevat, wordt door het overgrote deel van de werknemers toch het bijgevoegde – geïnfecteerde – bestand geopend.

De gevolgen daarvan kunnen groot zijn. Uw bedrijfsinformatie kan worden gegijzeld door bijvoorbeeld ransomware. Dat stelt u voor de keuze: zakendoen met criminelen of afscheid nemen van uw gegijzelde bestanden. Maar er kunnen ook waardevolle gegevens – wat te denken van intellectueel eigendom – buit gemaakt worden. En in sommige gevallen kunnen kwaadwillenden een hele tijd op uw systemen rondneuzen zonder dat u ook maar het minste vermoeden heeft.

Naast technologische bescherming is het dus cruciaal om uw mensen bewust te maken van de gevaren van cybercrime. Alleen door bewustwording onder uw personeel bereikt u als ondernemer een bepaalde staat van beveiliging. De zwakste schakel in security blijft immers altijd de mens. Op de website van Veilig Zakelijk Internetten kunt u uw kennis over security testen en bovendien een gratis risicoscan uitvoeren die u vertelt hoe het staat met de beveiliging van uw bedrijf.

Normaal gesproken kost deze risicoscan 300 euro, maar doordat MKB-Nederland en de overheid het belangrijk vinden dat het Nederlandse mkb goed beveiligd is, is de scan nu tijdelijk gratis. Laat deze kans dus niet liggen om inzicht te krijgen in uw huidige staat van security.

Doe de gratis Cyber Risico Scan

Weten je medewerkers wat ze online doen?
Medewerkers zijn zich nauwelijks bewust van de maatregelen die er moeten worden getroffen om het bedrijf te beschermen tegen hackers. De oplossing ligt in het creëren bewustzijn.

Help, mijn bestanden zijn gegijzeld!
Ransomware wordt een steeds groter probleem voor het mkb. Benieuwd wat ransom- of cryptoware precies is, wat het doet en vooral hoe je het voorkomt lees je in dit artikel.

Zo maak je je medewerkers bewust van het belang van security
Security is mensenwerk. Technologische middelen zijn slechts het begin. De bewustwording van medewerkers is een cruciale vervolgstap. Als ondernemer zorg je bovendien voor een goede balans tussen security en werkbaarheid.

Veilig Zakelijk Internetten is een gezamenlijk initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland, gesteund door het ministerie van Economische Zaken en het ministerie van Justitie en Veiligheid. Meer informatie of contact via info@veiligzakelijkinternetten.nl.

Door | 10-04-2018 | Regionaal Nieuws | 0 reacties
Deel dit verhaal, kies je platform!
Share

Over de schrijver:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *